Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Dossier Berlijn

0. Beginpagina van het dossier

1. Hoofdstad van de DDR

<p>2. <a href="dossierberlijn_100.htm">Op pad in Berlijn. Wat zeker te zien en te doen in Berlijn volgens Vi?</a></p> <p><a href="dossierberlijn_101.htm">Ook dit is in Berlijn meer dan de moeite waard</a></p>

Ook dit is in Berlijn meer dan de moeite waard

3. U-en S-Bahn

Het Reichssportfeld met onder andere het Olympia Stadion

Het stadion van het wereldkampioenschappen voetbal in 2006, maar ook van de Olympische Spelen 1936. Het stadion ligt op het in 1936 speciaal aangelegde Reichssportgelände. Het Reichssportfeld is aangelegd op de plaats van het voormalige Deutsche Stadion (ook wel het Kaiser-Wilhelm-Stadion of Grunewaldstadion). En zo herhaalde de geschiedenis, want het Deutsche Stadion was aangelegd voor de Olympische Spelen van 1916. De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat dit niet doorging. Het Olympia Stadion was voor zijn tijd een machtig stadion met zijn capaciteit van 100.000 bezoekers. Maar ook de andere faciliteiten waren van een indrukwekkende omvang. Het naziregime had hier ook uitdrukkelijk naar gestreefd: alles moest de macht van het Derde Rijk uitdrukken. Ook nu nog kunnen we ons verwonderen over de grootse opzet van het geheel. Het Maifeld was bedoeld voor massabijeenkomsten en was goed voor 400.000 deelnemers.

Speciale interesse verdient ook de Glockenturm aan de westkant van het Maifeld. Dit was de toren waarin de olympische klokken hingen. Oorspronkelijk zwaar beschadigd, later opgeblazen, maar in 1962 weer herbouwd. Eronder ligt de Langemarckhalle. Deze hal is gewijd aan de Duitse jeugdige gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. De hal werd in de nazitijd tot een heiligdom. De naam Langemarck is ontleend aan de slag bij dit Belgische dorp op 10 november 1914 waar slecht getrainde en slecht uitgeruste vrijwillgersregimenten vernietigend verslagen werden.

De plattegrond van het Reichssportfeld zoals het er tegenwoordig uitziet.
De plattegrond van het Reichssportfeld zoals het er tegenwoordig uitziet.
De 'Bell Tower' is in het Duits de Glockenturm.

De plattegrond van het Reichssportfeld in 1936
De plattegrond van het Reichssportfeld in 1936.
Bron: Olympia 1936, Band I, Cigaretten-Bilderdienst Hamburg-Bahrenfeld.


U kunt er komen met de U-bahn lijn U2 richting Ruhleben; uitstappen bij halte Olympia Stadion.

U kunt ook met S-Bahn, lijn S75, richting Rathaus Spandau en dan uitstappen bij halte Olympia Stadion.


Olympiastadion Berlin
Olympiastadion Berlin bij Wikipedia 
Das Berliner Olympiastadion bij Berliner Unterwelten 
Glockenturm