Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Het Haus am Checkpoint Charlie

Ook dit wil iedereen gezien hebben. De plaats waar het allemaal gebeurde. En dan ook nog een museum waar uitvoerig wordt stil gestaan bij de Berlijnse muur. Vluchtpogingen zijn een prominent onderwerp. Wel behoorlijk aan de prijs en soms verschrikkelijk druk door de busladingen toeristen die hier voortdurend worden uitgelaten. Het Haus am Checkpoint Charlie ligt in het centrum van Berlijn aan Friedrich Straße 43-45. Zie op onderstaande kaart de zwarte stip.

Het is er vaak erg druk, omdat blijkbaar iedereen hier geweest wil zijn. Bovendien hebben vrijwel alle Berlijnse rondritten hier een verplichte stop, zodat er soms busladingen bezoekers tegelijk worden aangeboden. Het museum is echter tot 10 's avonds geopend. Het kan dan ook de moeite lonen om aan het eind van de middag of in de avond het museum te bezoeken. En een bezoek is het zeker waard. Al was het maar om te zien welke ingenieuze en merkwaardige vluchtmiddelen mensen in de loop van de tijd hebben bedacht.

Checkpoint Charlie zoals het was

Checkpoint Charlie zoals het was in de jaren zestig. Foto © Landesarchiv Berlin.

 
U kunt er onder komen met de U-bahn lijn U6 en dan uitstappen bij de halte Kochstraße of met de U2 en dan uitsappen bij de halte Stadtmitte. Het kan niet missen: daar waar voortdurend bussen moeilijk aan het manoeuvreren zijn, daar moet u zijn.

Haus am Checkpoint Charlie (ook wel Mauermuseum)