Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Het boek 'Der verbotene Stadt' van Peter Erler en Hubertus Knabe beschrijft in detail de geschiedenis van het complex Hohenschönhausen. Het boek kost € 9,95. Zie ook bij Onze boekenlijst over Berlijn.

Hohenschönhausen

Het is een hele reis om er te komen, maar dan bent u ook in het hart van de onderdrukkingsfabriek van de voormalige DDR. We hebben het over de Gedenkstätte-Berlin-Hohenschönhausen.De Gedenkstätte-Berlin-Hohenschönhausen ligt in Zuidoost-Berlijn aan de Genslerstrasse 66. Zie op de onderstaande kaart de zwarte stip. Voor openingstijden zie Gedenkstätte-Berlin-Hohenschönhausen/Führungen .

De gedenkplaats is alleen met rondleidingen te bezoeken. Let daarom ook op de tijden van deze rondleidingen, want anders krijgt u niets te zien. Hier bevond zich ooit het hart van het onderdrukkingssysteem van de DDR. Het stond niet op de kaart en daardoor was het op de plattegrond van Berlijn - voor wie wist hoe te kijken - juist opvallend aanwezig. Tussen 1945 en 1990 hebben hier 40.000 mensen gevngen gezeten. Na de bouw van de muur waren dit vooral zogenoemde 'Republikflüchtlige en Dissidenten. Het was ook een martelfabriek waar alle denkbare middelen werden ingezet om de gevangen psychisch te breken. De rondleiding voert bijvoorbeeld ook langs de beruchte U-Boot-Keller, de vochtige, koude cellen waar dag en nacht licht brandde en hygiënische voorzieningen grotendeels ontbraken.

Op een oude kaart van Oost-Berlijn waar het complex niet op te zien.
Zie ook de straten die plotseling ophouden.

Vroegere toegang tot het complex Hohenschönhausen aan de Ferienwalderstrasse.


U kunt er bijvoorbeeld komen vanaf U- en S-Bahnstation Frankfurter Allee met tram M6 en dan uitstappen bij de halte Genslerstraße. Het station Frankfurter Allee is bereikbaar met de U-Bahn lijn 5 en met diverse S-Bahnen.

Gedenkstätte-Berlin-Hohenschönhausen