Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

De Karl-Marx-Allee

Het toeristenbureau van Oost-Berlijn bracht in 1970 een foldertje met de toeristische hoogtepunten van de stad uit. Een mengeling van cultuur, kunst, architectuur en politiek wordt de lezer in deze folder voorgeschoteld. Berlijn, althans het oostelijk deel ervan, is een moderne, dynamische stad, zo wilde men ons doen geloven. Een deel van de vooruitgang blijkt uit de moderne architectuur. Zo beschrijft de folder de omgeving van de Leninplatz (tegenwoordig Platz der Vereinten Nationen): 'Der Platz wurde zu einer harmonischen Synthese von Architektur und bildener Kunst'. Deze vorm van architectuur noemen we tegenwoordig Plattenbau.

Plattenbau is de benaming voor huizen die uit een beperkt aantal gelijkvormige elementen zijn gebouwd. De toepassing op flatgebouwen leidt daardoor tot een grote eenvormigheid. Nu is dat niet een verschijnsel dat typisch bij de DDR hoort. Grootschalige aanleg van flatge bouwen gebeurde over de gehele wereld. Wel is het zo dat het begrip Plattenbau vooral in de voormalige DDR vorm heeft gekregen, toen dit systeem daar in 1972 op een wel zeer massale
schaal grote schaal werd ingevoerd. Het bijzondere van het Oost-Duitse systeem was dat de grote betonnen platen als het ware in het elkaar geklikt werden.

De DDR kwam in 1972 met plannen om de tot op dat moment bestaande woningnood in 20 jaar definitief op te lossen. De Plattenbau nam daarmee een ongekende omvang aan. Meer dan drie miljoen werden volgens dit systeem gebouwd. Bijna de helft ervan bestond uit constructies volgens de zogenoemde Wohnungsbauserie 70; dit verklaart soms ook de voor het oog grote eenvormigheid in moderne stadswijken in het voormalige Oost-Duitsland. Het resultaat van de DDR-bouwwoede is nu nog steeds in veel plaatsen in ruime mate in het oosten van Duitsland te bewonderen. Maar daarvoor komen we niet. De DDR heeft ook nog iets anders voortgebracht: de Karl-Marx Allee. En in tegenstelling tot de Plattenbau valt hieraan wel iets te beleven. Of het mooi is, is weer iets anders.

Suikertaarten


U kunt er bijvoorbeeld komen met de U5, richting Hönow, halte Strausberger Platz of Weberwiese.