Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 U- en S-Bahn

 

Onze boekenlijst over Berlijn

U- en S-Bahn

De S- en U-Bahn in Berlijn vormen een onovertroffen vorm van openbaar vervoer. Jazeker, er zijn wat oneffenheden die zijn terug te voeren op de verschillen in oorsprong van beide systemen. En ja, het is licht onhandig dat je van het Hauptbahnhof niet onmiddelijk op de U-Bahn (wel op de S-Bahn) kunt stappen. Maar er wordt aan gewerkt. De aanleg van U55 is in volle gang. Deze zal volgens de laatste berichten eind 2008 in bedrijf komen. Het is wel een curieuze lijn: slechts drie stations.

Verder is het U- en S-Bahnsysteem, dat bovendien wordt aangevuld met bus en tram (die hier Metrobus heet), een geweldig efficiënte manier om door Berlijn te reizen. Het is van vroeg tot laat in bedrijf en brengt alles op loopafstand. En wie verstandig is koopt een dagkaart (6-7 euro) of een weekkaart (25-30 euro). Toegangscontroles zijn er niet, afstempelen hoeft ook al niet. Gewoon in- en uitlopen. Wel zijn er veelvuldige controles in de treinen zelf.

En het is niet alleen voor het vervoer dat de U- en S-Bahn zo aantrekkelijk zijn. Er zijn ook vele, fraaie stations te bewonderen, zoals de stations ; Er zijn ook stations met een merkwaardige geschiedenis, zoals het S-Bahnstation Wollankstrasse.