Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Klein maar fijn

Er zijn op onze wereld op dit moment 193 onafhankelijke staten. Grote, kleine, machtige, ze zijn er in allerlei soorten. Wij richten ons deze keer op de allerkleinste. Wie zijn ze? En valt er ondanks hun kleinheid wel iets over te vertellen?

We gaan ons hier niet verdiepen in begrippen als wat is een onafhankelijke staat en wie voldoet wel en wie niet aan de definitie. We volstaan met op te merken dat van de 193 staten er 191 lid zijn van de Verenigde Naties. Twee doen er niet mee: Vaticaanstad (wil niet) en Taiwan (mag niet). En verder is het een kwestie van meten. De 22 kleinste landen meten alle minder dan 1000 km², dat is dus pakweg minder dan 32x32 kilometer. Dwergen zijn het, maar wel onafhankelijke dwergen. Hoewel? Hoe onafhankelijk is Monaco? En San Marino? En Andorra? En de Marshal eilanden?

Wij vroegen ons af hoe die kleine landen 'het' doen. Met 'het' bedoelen we hier: internationaal opereren, ambassades, vliegmaatschappij, internationale luchthaven. Dat viel dus nogal tegen. Veel van deze landen hebben nergens ter wereld ambassades. Een uitzondering vormt het allerkleinste land, Vaticaanstad, dat wel overal ambassades heeft. Met vliegmaatschappijen idem dito. Air Nauru schijnt te bestaan. En Air Kiribati, maar daar houdt het dan ook wel mee op als we het hebben over maatschappijen die over de landsgrenzen heen vliegen. Air Nauru: ' All of our flights are operated by Boeing 737-400 aircraft and our friendly and highly trained staff are ready to take care of all of your travel needs'. Internationale vliegvelden hebben de meeste kleine landen wel, zij het misschien niet altijd even groot. Geen internationaal vliegveld vonden we in Liechtenstein, Monaco, San Marino en Vaticaanstad

Klein maar fijn: over ambassades en internet

De 22 kleinste landen
Vaticaanstad (0,44 km²), Monaco (1,49), Nauru (21), Tuvalu (24), San Marino (61), Liechtenstein (157), Marshall eilanden (181), Seychellen (278), Malediven (298), Malta (316), Grenada (344), St vincent (388), Barbados (431), Antigua & Barbuda (443), Palau (458), Andorra (468), Singapore (581), St Lucia (616), Tonga (699), Micronesië (702), Dominica (751), Kiribati (886).

Als vergelijking bieden we enige kerkenbare Nederlands objecten aan. Het kleinste Nederlandse (bewoonde) eiland is Schiermonnikoog met een oppervlak van 188 km² Het eiland Texel meet al 586 km². En de kleinste Nederlandse provincie is Utrecht met een oppervlak van 1449 km². Hieruit blijkt dus dat de 20 kleinste landen alle kleiner zijn dan de provincie Utrecht en dat zeven landen zelfs nog kleiner dan Schiermonnikoog zijn.