Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

De excursies van P-reizen naar Europoort zijn helaas voorbij.
Wel u kunt u nog iets doen in het gebied als onderdeel van de Wereldhavendagen in Rotterdam, jaarlijks in september. Alles staat dan natuurlijk wel in het teken van het zonnige vooruitgangsgeloof.

Logo Port of Rotterdam
Kijk eens bij de Wereldhavendagen voor de mogelijkheden.

Een industrieel landschap

Hans Jungerius van de stichting G.A.N.G benaderde enige tijd geleden de redactie van Voortschrijdende Inzichten. Hij had ontdekt dat wij iets aan De Beer deden. G.A.N.G was bezig met de voorbereiding van een dagtocht op 19, 20 en 21 augustus 2005. Een dagtocht door het industrielandschap van de Rotterdamse haven. Bedoeling: 'tijdens deze reis zal de nadruk worden gelegd op de curieuze symbiose tussen industrie, havens en nieuwe natuur'. De redactie van Voortschrijdende Inzichten doet wat aan De Beer en daar ligt nu Europoort. Of we interesse hadden om als expert/gast aan de dagtocht mee te doen. Ach, we hadden alles al zo'n beetje gezien op Europoort en de Maasvlakte, maar als het ons gevraagd wordt doen we dat natuurlijk.

Maar wat is G.A.N.G eigenlijk? G.A.N.G blijkt een kunstenaarscollectief te zijn die onder andere een soort reisbureau onder de naam P-reizen uitbaat. Uit de toelichting bij P-reizen: 'Er is een nieuw soort Nederland ontstaan waar activiteiten totaal los staan van hun geografische ligging. Er is sprake van een nieuwe werkelijkheid: de parallelle wereld. De parallelle wereld weerspiegelt de hedendaagse werkelijkheid, de cultuur van het nu. P-reizen biedt de mogelijkheid om de parallelle wereld te ervaren, te ondergaan en toont aan dat er sprake is van een samenhangend verband tussen fenomenen die als opzichzelfstaand worden ervaren. Het zijn geen incidenten, het is een compleet nieuwe wereld.'

En ja, zo'n landschap is Europoort, is de Maasvlakte. Het werd een merkwaardige dag. In een bus met 50 personen toeren door Botlek, Europoort en over de Maasvlakte. Koffiedrinken bij de voetgangersingang van de Beneluxtunnel. Rijden op de grond waar ooit de dorpjes Blankenburg en Nieuwesluis lagen. Op zoek naar de schamele restanten van De Beer. Duinen van erst en kolen bij het Europees Massagoed-Overslagbedrijf. De Slufter, het opslagbassin voor baggerslib van de Rotterdamse haven, flarden hardnekkige natuur. Ja, het was een curieuze reis.

Meer over dit merkwaardige gebeuren

Affiche GANG Affiche GANG
De voor- en achterkant van de affiche van P-reizen voor de dagtocht naar Europoort. © Stichting GANG, 2005.