Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken


Het tweede boek over Waalwege

Onmisbaar voor wie alles wil weten over de Waalwege in Zuidtirol: het boek van Hanspaul Menara met de titel 'Südtiroler Waalwege'. Er worden vele Waalwege in beschreven. Het boek is in 2006 geheel herzien en kost nu € 28,80.
Kijk voor meer informatie bij www.athesiabuch.it.

Het eerste boek over Waalwege

Informatie over Waalwege bij:
Naturns
Vinschgau


Een Waalweg hoog in de bergen van Zuidtirol: de Neuwaal op de Schlanders Sonnenberg.

Om niet te missen: Waalwege

Wie ooit nog eens in Zuidtirol in Italië komt, mag beslist niet vergeten een kijkje te nemen bij de Waalwege. Waalwege zijn hoog in de bergen aangelegde waterwerken die ooit waren bedoeld om het water te kunnen gebruiken in de hoger gelegen gedeelten van de bergen. Het zijn unieke, vroege voorbeelden van civieltechnische werken in de bergen. Veel zijn er bewaard gebleven. Er kunnen veelal mooie wandelingen langs gemaakt worden. Vergelijkbare waterwerken komen overigens voor in Zwitserland waar ze in het Frans 'bisses' en in het Duits 'Suonen' heten.

Uit de beschrijving op de website van de uitgever: 'Rund um Meran und im vinschgau, aber auch in anderen Teilen Südtirols befinden sich zahlreiche kilometerlange Bewässerungskanäle - die so genannten Waale. Der Autor hat das Waalnetz Südtirols erforscht und erwandert und legt hier das erste Buch und gleichzeitig die umfassendste Arbeit über dieses faszinierende Thema vor. Das Werk enthält einen bebilderten Gesamtüberblick, einen Hauptabschnitt mit 40 Wanerungen sowie eine ebenfalls bebilderte Bestandaufnahame der Südtiroler Waale mit erstmaliger Erfassung von 250 einzelnen Waalen. Vorsatzkarte, Eklärung der "Waalwörter", Chronik der Waalgeschichte sowie Register und Literaturhinweis runden das Werk ab.'

Over de suonen in Zwitserland

Links De Ilzwaal bij Schlanders
Rechts De Neuwaal op de Schlander Sonnenberg.
Illustraties uit 'Südtiroler Waalwege'.