Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken


Het tweede boek over Waalwege

Onmisbaar voor wie alles wil weten over de Suonen in Wallis, Zwitserland: het boek van Johannes Gerber met de titel 'Wandern an sagenhaften Suonen'. Het boek beschrijft 40 wandelingen langs Suonen. Het boek is in 2008 uitgekomen en kost Chf. 35.
Kijk voor meer informatie bij Rotten Verlag Vsip.

Om niet te missen: Suonen

Wie ooit nog eens in Wallis in Zwitserland momt, mag beslist niet vergeten een kijkje te nemen bij de Suonen. Suonen zijn hoog in de bergen aangelegde waterwerken die ooit waren bedoeld om het water te kunnen gebruiken in de hoger gelegen gedeelten van de bergen. Het zijn unieke, vroege voorbeelden van civieltechnische werken in de bergen. Veel zijn er bewaard gebleven. Er kunnen veelal mooie wandelingen langs gemaakt worden. Vergelijkbare waterwerken komen overigens voor in Zuidtirol waar ze 'Waalwege' heten.

Het boekje 'Wandern an sagenhaften Suonen' is een mooie gids om de Suonen te leren kennen. Het beschrijft 40 wandelingen langs Suonen in Wallis, Zwitserland. Niet alleen levert het wandelingen in fraaie landschappen op, ook kunnen we ons verbazen over de technische hoogstandjes die al lang geleden werden verricht.

Over de Waalwege in Zuidtirol

Nessjeri Suone Ladu-Süe Suone Ladneri Suone

Links De Nessjeri is een van de hoogste gelegen Suonen. Deze loopt op 2400 meter en is met een lengte van 8 kilometer de langste Suone in Wallis.
Midden Sommige Suonen vertonen opmerkelijke technische hoogstandjes zoals hier de Ladu-Süe, waarbij het water via houten goten langs uitgehakte rotsen geleid wordt.
Rechts De Ladneri dateert van 1321.
Illustraties uit 'Wandern an sagenhaften Suonen'.