Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Rekenlinialen: ze zijn nog altijd bruikbaar

 

Wat is dat: een rekenliniaal?

Rekenlinialen waren tot in de jaren zeventig van de 20ste eeuw veel gebruikte hulpmiddelen bij in technische en wetenschappelijke beroepen. En waarvoor dienden ze? Om te rekenen natuurlijk. In het onderwijs, zowel op middelbare scholen als in het universitair onderwijs, was de rekenliniaal een onmisbaar attribuut voor het rekenwerk. In Nederland waren populaire rekenlinialen waren de Aristo 89 (een rekenliniaal ter lengte van 5 inch) en bij middelbare scholieren, de Aristo Scholar 0903 (met een lengte van 10 inch). De opkomst van de elektronische rekenmachines zorgde echter in minder dan tien jaar tijd tot het vrijwel volledig in onbruik raken van de rekenliniaal. Tegenwoordig zijn rekenlinialen gewilde verzamelobjecten. Zeker voor oudere exemplaren worden soms forse bedragen betaald.

Toch handig?!

Toch is het jammer - en zeker niet handig - dat niemand nog het nut van het gebruik van een rekenliniaal ziet. Sommige berekeningen kunnen uitermate snel met de rekenliniaal worden uitgevoerd. Een bijkomend voordeel is dat geen batterijen of een stopcontact vereist zijn. Hoe worstelden wij in het verleden in het buitenland niet met die vreemde valuta's? Belgische franken, Italiaanse lires, Spaanse peseta's, Griekse Drachme's, enzovoorts: eerst moeten we al die munten en biljetten van elkaar leren onderscheiden. En dan gaan we ook nog rekenen, dat wil zeggen prijzen omrekenen in guldens. Dan immers hebben we weer vaste grond onder de voeten. Maar wat een gereken! Gelukkig is er de Euro. Alhoewel? Gaan we naar Tsechië, Polen, Denemarken, Kroatië, Bulgarije, Groot-Britannië dan begint het gedonder weer.

Help! Geen euro's!

Er blijven dus nog veel landen over waar we nog steeds moeten rekenen. Al dat gereken wordt aanzienlijk vereenvoudigd door het gebruik van een rekenliniaal. Gewoon de wisselverhouding op de rekenliniaal instellen en we lezen voor elk bedrag in muntsoort X de bijbehorende waarde in muntsoort Y uit. Dat kan voor Euro naar Deense kroon of Engels pond of Amerikaanse dollar. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo nauwkeurig dus een klein maatje rekenliniaal volstaat, bijvoorbeeld de bescheiden Aristo 89 die maar 5 inch (~13 cm) meet. Wie echt slim is, gebruikt echter een kleine, cirkelvormige rekenliniaal, dus eigenlijk een rekenschijf. Een voorbeeld is de Concise 28N die slechts 8 cm in diameter is. Het voordeel van de rekenschijf boven de rekenliniaal is dat er geen uitschuivende delen zijn.

Concise 28N