Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Hoe zeg ik het met kaartjes?

Er was eind 2004 enige tijd de nodige opwinding over luchtverontreiniging. De oorzaak was in beide gevallen het KNMI die ons met persberichten op de hoogte stelde van vermeende wetenschappelijke doorbraken en van het alarmerend hoge niveau van luchtverontreiniging in Nederland. Misschien zelfs wel het hoogste in de wereld! Vervolgens kwam er een stroom van plaatjes op gang die zouden aantonen dat Nederland tot de vuilste plaatsen op deze aardbol zou behoren. Wat is hier nu allemaal van waar?

Het KNMI kwam op 22 oktober 2004 met een persbericht met de titel Satellietinstrument Sciamachy meet luchtverontreiniging. Dit is een merkwaardig persbericht vol met slordigheden. Maar daar gaat het deze keer niet over. Het gaat om het kaartje. Het eerste kaartje is afkomstig van het KNMI, het tweede van het European Space Agency. Maar dit was nog maar het begin. Opeens doken overal kaartjes op.


Het kaartje op de website van het KNMI. Het toont de hoeveelheid stikstofdioxide. Let op de schaal; deze loopt van 0 tot 20.
De schaalverdeling is merkwaardig: onderin uitgerekt, bovenin in elkaar gedrukt. Het lijkt op een logaritmische schaal; al snel misleidend.


Het kaartje op de website van het Europoan Space Agency.
Let op de schaal; deze loopt van -1 tot 6. Deze schaalverdeling is linear.