Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Redactionele verzuchtingen

1. Normen en waarden

Nederland is in rep en roer: er woedt een debat over normen en waarden. Mensen buitelen over elkaar heen, want iedereen heeft over dit onderwerp wel iets te melden. Natuurlijk kan Voortschrijdende Inzichten niet achterblijven. Wij gaan ons niet echter mengen in het publieke debat over esoterische en abstracte fenomenen. Dat laten we graag aan deskundigen en daartoe opgeleiden over. Nee, wij komen met feiten. Gewoon uit de alledaagse praktijk. Kan dat dan? Kan dit moeilijke onderwerp op een voor ieder begrijpelijke manier worden besproken en uitgelegd? Jazeker! En Voortschrijdende Inzichten zal het bewijzen.
Normen en waarden

2. De vierkantsvergelijking

Ja, u zou raar staan te kijken als u vierjarige dreumus thuis kwam van de peuterspeelzaal en begon te praten over de vierkantsvergelijking. Althans dat is wat u na veel moeite uit zijn gebrabbel op kan maken. Misschien was u zelf destijds niet zo goed in wiskunde en voor uw dreumus is het ook allemaal nieuw.
De vierkantsvergelijking!

3. Goed geregeld!

Wij zijn als Nederlanders vaak trots op ons land: wij hebben het hier toch allemaal prima geregeld! Kom daar in het buitenland eens om. Graag verwijst de Nederlander naar achterlijke gebruiken in andere landen.
Goed regereld!

4. De win-winsituatie

Wie kan tegenwooordig nog zonder? Het tweesporenbeleid, de dubbele doelstelling, de win-winsituatie: er zijn geen problemen meer, alleen oplossingen! Hoe konden mensen vroeger toch zo sukkelen? Alles kan naar tevredenheid worden opgelost.
De win-winsituatie

5. Een vrolijk landschap

Eindelijk weer een aflevering van de serie 'Normen en waarden'.
Deze keer over de betekenis van stoplichten (en andere zinloze voorwerpen) in onze maatschappij.
Een vrolijk landschap

6, De container

U kent het wel: uw buurman gaat weer eens klussen. Groot klussen deze keer, dus hij heeft een afvalcontainer gehuurd. De buurman is nog niet eens begonnen ...
De container

6. De win-winsituatie

Wie kan tegenwooordig nog zonder? Het tweesporenbeleid, de dubbele doelstelling, de win-winsituatie: er zijn geen problemen meer, alleen oplossingen! We geven u deze keer een voorbeeld uit de praktijk: ook zo'n zogenoemde win-winsituatie. Oordeel zelf.
De win-winsituatie

7. De devaluatie van de wetenschap

Onlangs was er de nodige ophef over de voorgenomen plaatsing van een zendmast in Rotterdam. Het ging om een mast in het communicatiesysteem van de hulpdiensten aan de Suze Groeneweglaan in Rotterdam. Een lokaal actiecomité eiste dat de mast ergens anders zou worden geplaatst, omdat de bewoners vreesden voor aantasting van hun gezondheid. De bewoners kregen steun vanuit de politiek.
De devaluatie van de wetenschap

Korte mededelingen

Scharreleigeel

Wie was Martin Oven?

JoZo

RIJKS MUSEUM

Postmodernisme