Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Waard om te bekijken, met veel praktische info

Het — Over BerlijnBlog van Marjolein van der Kolk

Zie ook elders op onze website

Een foto-CD over de Berlijnse muur

Onze boekenlijst over Berlijn

Dossier Berlijn

Berlijn is een bijzondere stad. Zeker, het is een hoofdstad en het is een grote stad, maar daarvan zijn er zo veel. Nee, wat Berlijn bijzonder maakt, is zijn merkwaardige en in sommige opzichten ook wel treurige geschiedenis. Het was ooit de mondaine hoofdstad van de wereld in de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarna volgde de terreur van een fascistisch en megalomaan bewind, de gesel van de Tweede weereldoorlog, daarna een gedeelde stad met vreemde inwonenden, een stad met een muur, gedeeltelijk de hoofdstad van een land en gedeeltelijk niet de hoofdstad van een land en ten slotte weer een verenigde stad, maar wel zonder hart. En dat alles in minder dan honderd jaar.

Inmiddels (d.d mei 2019) zijn we zes keer in Berlijn geweest. De stad heeft niets van zijn aantrekkelijkheid verloren, integendeel. Waar vindt men zo'n hoeveelheid cultuur, eigentijds gebeuren, oorlog en verdriet bij elkaar? Vele anderen hebben dat echter ook ontdekt. Daarmee is Berlijn vergelijkbaar geworden met andere zogeheten toeristische trekpleisters: een stad met veel domme toeristen die naar Berlijn zijn gekomen, omdat je er geweest moet zijn, maar verder niet weten wat ze daar te zoeken hebben anders dan een selfie met de Brandenburger Tor en bij Checkpoint Charlie. Het is helaas niet anders.

Hoe u naar Berlijn, moet iedereen zelf weten. Wij geven de voorkeur aan de trein. Eenmaal in Berlijn is de beste manier om Berlijn te voelen reizen met de U- en de S-Bahn. Koop een dagkaart (zones AB als u niet naar Sachsensausen en Postdam wilt) of, als u er langer bent, een weekkaart. Kan gewoon in de automaat of anders op een S-servicestation op een van de grote stations. Dan voelt u het bloed dat door deze stad stroomt en dat deze stad zijn karakter geeft. Koop eventueel een Duitse krant om mee te nemen, zichtbaar, zodat u niet onmiddelijk als toerist wordt herkend. Voor wie ook (veel) musea wil bezoeken, is een Berlin Welkom Card ook nog een optie.

Wij bieden hier geen complete geschiedenis van Berlijn. Ook is het geen toeristische gids.
Wij bieden datgene wat ons fascineert in deze bijzondere stad.

Brandenburger Tor, 1987 Leuk! Bij de Brandenburger Tor

[Links] De Brandenburger Tor in 1987 gezien in de richting van Oost-Berlijn met op de voorgond de Muur. Na de afbraak van de Muur is de loop van de Muur aangegeven in de bestrating. Foto archief VI.
[Rechts] Een rustige dag bij de Brandenburger Tor, gezien vanaf de andere kant in vergelijking met de foto links. Foto © TripAdvisor.