Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Prins Wipneus en zijn vriendje

B. van Wijckmade, 1948, 101 pagina's (versie 1.1 en 1.2), 96 pagina's (versie 1.3), illustraties Herman Ramaekers. Later herschreven en uitgebracht onder de titel — Prins Wipneus en zijn vriendje Pim.

boekje no 1 | no 2 >

Prins Wipneus en zijn vriendjePrins Wipneus en zijn vriendje

Het eerste boekje uit de Wipneus & Pim serie, waarin we kennis maken met Kabouterland, koning Goedhart, zijn zoon prins Wipneus en Wipneus' vriendje Pim. Hier krijgen we ook uitgelegd hoe Wipneus aan zijn naam is gekomen.
Wipneus en Pim gaan een stukje varen op de Sprookjeszee. Daar worden ze betoverd door de zwarte tovenaar, Balbos. Pim weet te ontsnappen en komt op de Sprookjeszee koning Dolfijn van de Watermannetjes tegen. In het paleis van de Watermannetjes doodt Pim een draak door een mes in zijn tong te steken. Als beloning bieden de Watermannetjes aan om te helpen Wipneus te bevrijden. Hiervoor gebruiken ze de tong van de gedode draak; de tong heeft namelijk toverkracht. Wipneus moet intussen in het huis van Balbos schilderen. Een klein vogeltje komt op bezoek; dat blijkt het elfje Fleuretta te zijn. De Watermannetjes proberen Wipneus te bevrijden, maar dat mislukt. Balbos betovert de kabouters en ze worden kikkers. Fleuretta, die Wipneus al had bevrijd, komt nu op zoek naar Pim opnieuw te hulp met toverbrandnetels. Wipneus en Pim krijgen een boot, de Zilveren vis, van koning Dolfijn en keren terug naar Kabouterland.

Versie 1.1 en 1.2 hebben 29 afbeeldingen.
Versie 1.3 heeft 24 afbeeldingen.

Dit verhaal is later herschreven en opnieuw uitgebracht onder de titel — Prins Wipneus en zijn vriendje Pim.
Meer over dit herschreven boekje


Links Prins Wipneus in zijn wieg.
Rechts Wipneus (links) en Pim gaan een stukje varen op de Sprookjeszee.


Links De zwarte tovenaar Balbos.
Rechts Pim verslaat een draak door deze in een spiegel te laten kijken.

 

Logo Vi