Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Wipneus en Pim op stap met Kroko

B. G. van Wijckmade, 1974, 78 pagina's, illustraties Herman Ramaekers.

< no 27 | boekje no 28 | no 29 >

Koning Goedhart heeft lang geleden van zijn broer, koning Witbaard, een heel mooie appelboom gekregen. De koning wil zijn broer nu ook eens verrassen met iets bijzonders. Hij besluit om hem zijn mooiste krokodil te geven. Wipneus en Pim mogen deze krokodil, Kroko, wegbrengen. Het is wel vijf dagen reizen, want Witbaard woont in Vreugedestad, de hoofdstad van Blijland. Wipneus en Pim nemen voor de zekerheid hun toverballetjes mee. Met deze balletjes kun je dingen onzichtbaar maken. Kroko wordt aan een lijn gedaan en zo gaan ze op weg.

Ze overnachten de eerste nacht in de herberg van Pompertje. De volgende dag wordt het onderweg slecht weer. Wipneus en Pim zetten hun tentje op en wachten tot het droog zal zijn. Kroko moet, vastgebonden aan een boom, buiten blijven. Maar dan vallen ze in slaap en als ze wakker worden is Kroko verdwenen! Ze gaan in het bos op zoek, maar vinden Kroko niet. Dan maar met de wonderparalpu; daarmee kun je vleigen. Maar ook dan vinden ze Kroko niet. De volgende dag ontmoeten ze Hap Zuurkool. Het vrouwtje is helemaal overstuur: een grote krokodil heeft bij haar spek gestolen. Wipneus en Pim overnachten bij Hap Zuurkool. Het lukt ze de volgende dag de hongerige Kroko te vangen. En zo kunnen ze weer op weg naar koning Witbaard. Bij de grens van Blijlland krijgt Kroko een toverballetje, zodat ze zonder moeilijkheden over de grens kunnen. Koning Witbaard is heel blij met het cadeau. Het is een mooie aanwinst voor zijn dierentuin. En dus kunnen Wipneus en Pim tevreden weer naar huis. En ... ze hebben weer een mooi avontuur beleefd.

Even oefenen met Kroko aan de lijnHap Zuurkool heeft een lekkere maaltijd klaar gemaakt
Links Even oefenen met Kroko aan de lijn.
Rechts Hap Zuurkool heeft een lekkere maaltijd klaar gemaakt.

Wipneus en Pim proberen met de onzichtbare Kroko de grens over te komen Koning Witbaard is maar wat blij met dit prachtige cadeau
Links Wipneus en Pim proberen met de onzichtbare Kroko de grens over te komen.
Rechts Koning Witbaard is maar wat blij met dit prachtige cadeau.

 

Logo Vi