"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Dossier Herinneringen aan de Koude Oorlog

Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

De Koude oorlog bij Klup.nl
De Koude Oorlog

Zie ook foto's van objecten uit de tijd van de Koude Oorlog bij Bunkerpictures > Cold war pictures > Aan de linkerkant CW Holland > Kies op de kaart een provincie.

Dossier 'Herinneringen aan de Koude Oorlog'

De Koude Oorlog begon vrij kort na de Tweede Wereldoorlog en eindigde officieel met de val van de Berlijnse Muur in 1989. De Koude Oorlog is gelukkig nooit tot een echte oorlog geworden, maar er werden wel vele voorbereidingen voor getroffen. Eén van de opvallendste exponenten van de Koude Oorlog was in Nederland de Bescherming Bevolking. Het was echter niet de enige. Wij nemen u mee naar andere merkwaardige restanten. Laat u verrassen.

— 1. Inleiding op het onderwerp
2. Atoomgevaar? Dan zeker BB!
3. Uitkijken naar vliegtuigen
4. Uitkijken naaar mijnen
5. De IJssellinie
6. Meer voorlichting
7. Het hoogtepunt

Onderwerpen die in dit dossier aan de orde komen zijn onder andere een aantal publicaties van de Bescherming Bevolking (BB), het Korps Luchtwacht Dienst, de merkwaardige Mijnen Uitkijk Dienst en interessante publicaties uit de hoogtijdagen van de Koude Oorlog.

JL de Roos, De atoombom Brochure Uitkijken naar vliegtuigen

MUD-paal Griete Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf

Een herinnering van onze hoofdredacteur, Gerrit van Dam

'Wij waren op vakantie in de bergen. Zwitserland, dacht ik. Het was aan het eind van de jaren vijftig. Ik had wel eens wat gehoord over atoombommen en in de bioscoop op het Polygoon journaal over nog ergere dingen: de waterstofbom en vooral de mysterieuze fall-out. Tijdens een wandeling in de bergen kwamen we langs een beekje. Het was warm en de wandeling was inspannend geweest. Ik had dorst en dronk daarom koel, helder water uit de beek. Mijn ouders waren in alle staten. Dat water bevatte ongetwijfeld fall-out van de vele kernproeven die in atmosfeer waren genomen, zo meenden zij. Er was nu niets meer aan te doen. Ik had van dit vergiftigde water gedronken en dacht dat ik ongetwijfeld een gruwelijke dood zou sterven. Pas dagen later, toen ik nog steeds bleek te leven en ook anderszins geen tekenen van verval vertoonde, kreeg ik de gedachte dat mijn ouders de zaak misschien wel eens overdreven zouden kunnen hebben. Ik was toen 10 jaar.'