Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

 

Verboden voor honden

Nederland telde in 2006 16,3 miljoen inwoners. Dat is aardig wat op een oppervlak van nog geen 40.000 km². Nederland behoort dan ook tot de dichtstbevolkte landen van de wereld. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook nog een breed scala aan dieren op het Nederlandse grondgebied gehuisvest. Grotendeels is dat uit economische motieven. We praten dan over de zogenaamde landbouwhuisdieren. Hiervan lopen er totaal ruim 110 miljoen rond, waarvan 93 miljoen kippen.

Daarnaast zijn er nog de zogenaamde gezelschapsdieren, ook wel huisdieren genoemd. Zo zijn er naast de 3,3 miljoen katten ook nog eens 1,8 miljoen honden in Nederland. En deze honden lopen nogal eens buiten en doen daarvan alles: rennen, snuffelen, mensen bijten en poepen. Waar veel honden zijn, proberen overheid en individuen de zaken in goede banen te leiden. Misschien van het geld van de hondenbelasting, die in 2003 44 miljoen euro bedroeg. Een belangrijk hulpmiddel bij de regulering van de hond (en zijn baas) blijkt het 'bord' te zijn. Of eigenlijk: het hondenverbodsbord. Men probeert aan te geven waar honden niet welkom zijn. En dat gebeurt met een bord. Wij keken om te beginnen eens rond in de gemeente Houten, waar onze redactie is gehuisvest. We waren volledig verrast: in Houten (inwonertal 50.000) bleken zes verschillende hondenverbodsborden voor te komen.

Hondenverbodsbord in HoutenHondenverbodsbord in HoutenHondenverbodsbord in HoutenHondenverbodsbord in HoutenHondenverbodsbord in HoutenHondenverbodsbord in Houten

Waarom zes verschilende borden, zo vroegen we ons af? Toen we vervolgens wat verder keken dan alleen in Houten, begon het ons werkelijk te duizelen. Het hondenverbodsverbod valt duidelijk niet onder het Verkeersregelement met als resultaat een stortvloed van hondenverbodsborden. De menselijke creativiteit kent geen grenzen, zo veel is wel duidelijk geworden.

We zijn inmiddels met onze verzameling ruim over de 500 borden heen. En ja, er zullen vast nog wel dubbelde exemplaren tussen zitten. Maar we het nu wel welletjes. We zullen onze verzameling dan ook niet meer actief proberen uit te breiden. We hebben osn punt zo langzamerhad wel gemaakt; zo dachte we.

We hebben onze verzameling enigszins proberen te ordenen.
We maken daarbij onderscheid tussen de volgende categoriën:

A: alleen tekst
B: niet poepen
C: aanlijnen
D: tekst én beeld
EA: verboden; borden zonder strepen, alleen rode rand
EB: verboden; borden met een streep van linksonder naar rechtsboven
EC: verboden; borden met een streep van linksboven naar rechtsonder
ED: verboden; borden met een kruis
F: overig

Het ultieme hondenverbodsbord

Zie ook onze publicatie over het honden(verbods)bord

Velen hielpen ons de verzameling uit te breiden. Wij willen in het bijzonder bedanken: Bernard, Kees en Harry.

En dan dit nog ter informatie en ter overdenking

Landbouwhuisdieren in Nederland [in miljoenen]

Kippen 93
Varkens 11
Runderen 3,8
Schapen 1,3
Kalkoenen 1,2
Eenden 1,0
Edelpelsdieren 0,70
Konijnen 0,30
Geiten 0,29
Paarden en pony's 0,13

Gezelschapsdieren [in miljoenen]

LKatten 3,3
Aquariumvissen 2,9
Zang- en siervogels 2,6
Vijvervissen 2,0
Honden 1,8
Postduiven 1,0
Konijnen 0,6
Knaagdieren 0,4
Reptielen en amfibiën 0,1