Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Korte
mededelingen

1. Scharreleigeel
2. [nooit verschenen]
3. Wie was Martin Oven?
4. NEZO is JOZO
5. RIJKS MUSEUM
6. Postmodernisme
7. Muldergedragingen

3. Wie was Martin Oven?

DressingHet blad 'De Oud Utrechter' is een nostalgisch getinte krant die zich, zoals de naam al zegt, vooral richt op de oudere Utrechter. Het is een gratis blad, hetgeen waarschijnlijk de reden is dat er erg veel advertenties in staan. In de uitgave van 10 juli 2012 viel ons oog op een advertentie over een EHBO-cursus. Blijkens de advertentie wordt de cursus gegeven op de Martin Ovenweg 19, Utrecht. Martin Oven? Wie is de naamgever van deze weg?

Advertentie EHBO-cursus

Adres

Er bestaat natuurlijk helemaal geen Martin Oven, in ieder geval niet als naamgever van deze weg. Men bedoelde natuurlijk de Martinovenweg, naar de Martinoven. De Martinoven, of meestal Siemens-Martinoven, was ooit een bepaald type oven om uit ruwijzer staal te maken. Had men een weg naar de man van de oven willen noemen dan had dat natuurlijk de Martinweg moeten zijn.

De Martinovenweg ligt in het noorden van de stad Utrecht op een plaats waar vroeger de DEMKA-staalfabrieken stonden. Dus zo gek is de naam Martinovenweg niet. Overigens wordt ook wel de schrijfwijze Martin-Ovenweg gebezigd. Lijkt ons ook niet juist; waarom zou je oven met een hoofdletter schrijven? Martin-ovenweg zou dan weer wel kunnen, zeker ook in de combinatie Siemens-Martin-ovenweg.

Misschien is de Martin Ovenweg ook iets voor Signalering Onjuist Spatiegebruik?

Naschrift op 1 september 2012

Op 15 juli schreven we bovenstaand stukje en we attendeerden René Dings van Signalering Onjuist Spatiegebruik op deze aardige geschiedenis. Op 17 juli kregen we als antwoord: 'Geloof het of niet, maar behalve een website over spatiegebruik heb ik ook nog een weblog over straatnamen. De Martin Ovenweg biedt stof voor beide'.

En ja hoor in zijn straatnamenblog doet Dings op 14 augustus verslag van de Martin Oveweg. Hij neemt echter niet de moeite om ons te bedanken voor de suggestie. Jammer, we zullen Dings dan ook geen suggesties meer doen. Want wat te denken van de Veerweg, de Verbindingsweg of de Scheidingsweg?

Dings is overigens ook de man die zich zo verkeerd opwond over het nieuwe logo van het Rijksmuseum, waarover wij ook al schreven.