Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

De liefde van Bob en Daphne

De liefde van Bob en Daphne, eerste versie

De allereerst versie.

Han B. Aalberse


Het draait allemaal om Han B. Aalberse, pseudoniem van Johannes van Keulen. Johan(nes) van Keulen was een schrijver en publicist. Van Keulen begon zijn carrière aan het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw met enkele sexueel-opvoedkundige werkjes. Zo verscheen in 1951 In de wachtkamer van het huwelijk met als ondertitel Een boek over het sexuele leven en de verloving, voor jonge mensen van omstreeks 20 jaar en ouder. Het weerspiegelde op juiste wijze de seksuele moraal in die tijd.

In het in 1949 verschenen boekje Meisjes vragen ...! kunnen we lezen: 'Hoe nu die geslachtsdaad of éénwording van man en vrouw tot stand komt is iets, waarover je voorlopig je hoofd niet behoeft te breken. Onthoud goed, dat de geslachtsdaad niet tot puberteitsland behoort.' Het is dan ook niet verwonderlijk dat de boekjes van Van Keulen ook de instemming van rooms-katholieke zijde kregen. Ook schreef hij in deze periode Angelina de Bloem, een roman voor oudere meisjes. Er viel geen onvertogen woord. Alles bijeen een zeer gepast oeuvre.

Ook vertaalde hij onder zijn eigen naam romans van Faulkner, Salinger en later ook Nabokov. En daarmee kwam Van Keulen in heel wat gevaarlijker vaarwater. Maar eerst naar het jaar 1955. In 1955 verscheen namelijk het eerste deel van De liefde van Bob en Daphne. Van Keulen bracht dit niet uit onder zijn eigen naam, maar onder het pseudoniem Aalberse. Het verhaal gaat dat de keuze van het pseudoniem niet gespeend was van commercieel inzicht. Het pseudoniem Aalberse begint namelijk met twee a's en zal daarom altijd vooraan in catalogi aan treffen zijn. Het manuscript voor dit boek had Van Keulen al jaren eerder gereed, maar geen enkele uitgever wilde (of durfde) eraan te beginnen. Uiteindelijk besloot Van Keulen het uit te geven via de door hem opgerichte uitgeverij Oisterwijk.

De liefde van Bob en Daphne