Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Georges Schreiber

1. Leven

2. Werk

Fluweelzacht of heldhaftig:
leven van Georges Schreiber

Georges Schreiber was een Duits-Belgisch-Amerikaans kunstenaar die prachtige litho's in de beste Amerikaanse realistische traditie maakte. Zijn talent bracht echter eveneens fraaie reeksen heldhaftige affiches voort als ondersteuning van de Amerikaanse inspanningen in de Tweede Wereldoorlog.

Het leven van Georges Schreiber is in hoge mate bepaald door wereldoorlogen. Hij werd in 1904 in Brussel geboren. Zijn ouders waren echter Duits. Het gevolg was dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de familie Schreiber door de hun omgeving werd gemeden. Zij vertrokken daarop na de oorlog naar Duitsland om vervolgens te ontdekken dat ze als daar als Belgen, als buitenlanders werden beschouwd. Schreiber studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel en later aan de kunstacadmies van Berlijn en Londen. Ook bezocht hij als onderdeel van zijn studie Parijs, Rome en Florence. Van 1925 tot 1928 werkte hij als free-lancer voor Duitse kranten, waarbij hij vooral naam maakte als karikaturist. Hij besloot om in 1928 naar de Verenigde Staten te vertrekken. Hij zou bij die gelegenheid hebben gezegd: 'I don't want to be just an American with citizenship papers, I want to completely associate myself with America'. Hij werkte in New York als tekenaar, illustrator en karikaturist.

Schreider had exposities in het Metropolitan Museum of Art, het Art Institute of Chicago, de Whitney Gallery, de White House Library, de Library of Congress en de Bibliotheque Nationale. Zijn werk maakt deel van de collecties van het Metropolitan Museum of Art, het Brooklyn Museum, het Whitney Museum of American Art en het Museum of the City of New York.

Werk van Georges Schreiber

Georges Schreiber