Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

De CD's zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Ooit verkocht de Belgische internetwinkel Proxis ze, maar nu helaas niet meer (situatie op 21.07.2009).

Het dichtst bij is tegenwoordig Amazon in Duitsland. Ze zijn er tegenwoordig behoorlijk aan de prijs: € 25-30. Ze zijn echter bij deze Amazon ook tweedehands voor een vriendelijker prijs te koop.

De hier besproken CD's zijn uitgebracht op het Hongaarse label Hungaroton.

Levend verleden: communistische muziek

Het communisme is in Europa reeds lang geleden gevallen. Het was daarom des te verrassender dat in 1997 een CD met communistische strijdliederen wekenlang de hitlijsten in Hongarije aanvoerde. Was het nostalgie? Weemoed? Feit is dat de CD, met als titel Best of Communism. Selection of revolutionary songs (oorspronkelijk in het Hongaars Válogatott Mozgalmi Dalok) prachtige muziek bevat. Muziek die zo te horen wordt gezongen door weerbarstige werkers en frisse meisjes van de jeugdbeweging. Alle liederen zijn in het Hongaars. Toch maakt dat niet veel uit; de toon spreekt boekdelen. Hier worden de verworvenheden van het communisme op hartstochtelijke wijze bezongen.

De titels alleen al staan garant voor een warm gevoel: 'Voorwaarts jeugd, voor het socialisme' (Fel ifjúság a szocializmusért), 'De gelukkige pionier' (Vidám úttór), 'Een welkom voor mei' (Májusköszöntö), enzovoorts. Op de CD staat de volgende prachtige toelichting: 'The tunes of the marches, once so often sung, evike the atmosphere of the old rallies, whereas the songs of young Communists, the "pioneers", bring back memories for many from their childhood in the 50s, 60s, 70s or 80s'. En als bonus krijgen we op deze CD nog de internationale, het volkslied van de Sovjet-Unie en een toespraak van Lenin. Kortom een samenvatting van wat zo mooi had kunnen zijn, maar nooit is geworden tot waar het ooit voor bedoeld was.

Maar het kon niet op! Een jaar later volgde deel 2 van de Best of Communism. Opnieuw helemaal goed. Een zelfde verzameling gloedvolle liederen met hartstocht gezongen. En weer met van die hartverwarmende titels. De redactie heeft er mening uur van kunnen genieten. Jarenlang hebben we gewacht op deel 3, maar dat is er tot op heden niet van gekomen.

Best of communism