Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Deanna Durbin, de vergeten 'Winnipeg sweetheart'

Deanna DurbinDeanna Durbin is al lang in de tachtig, dus wie weet nog wie zij is? Ooit vierde zij triomfen op het witte doek. Na een heftige, maar voor filmkringen zeer korte carrière ging zij op 27 jarige leeftijd met 'pensioen'. Sindsdien leidde zij een teruggetrokken bestaan in Neauphlé-le-Château in Frankrijk. Ze is in 2013 overleden.

Filmster uit de jaren dertig
Eén van de vele filmsterren uit de hoogtijdagen van de Amerikaanse film, dat is Deanna Durbin. Triomfen vierde zij in de jaren dertig van de 20ste eeuw, minder werd het in het begin van de jaren veertig. Ze hield op met acteren in 1948, zij was toen 27. Deanna Durbin, officieel Edna Mae Durbin, werd geboren op 4 december 1921 in Winnipeg, Canada. Hieraan zou ze ook haar latere koosnaam 'Winnipeg sweetheart' ontlenen. Zij was nog jong toen haar ouders naar Californië verhuisden. Het was vooral haar stem die haar al op jonge leeftijd bekendheid bezorgde.

Deanna Durbin verkreeg haar eerste grote bekendheid met de film Three Smart Girls in 1936; zij was toen 15. Bekendheid werd beroemdheid met de snel daaropvolgende films One Hundred Men and a Girl (1937) en Mad about Music (1938). De films waren een groot succes en redde daarmee de filmmaatschappij UNIVERSAL van de ondergang. Deanna was in 1938 zo populair dat ze de omslag van STARS AND FILMS IN 1938 haalde. Zij werd bewonderd als een frisse teenager met twinkelende ogen, een prachtige glimlach en een engelachtige stem. Deanna Durbin was de ster van het systeem. Op het hoogtepunt van haar populariteit werden er Deanna Durbin speelgoed en kleren verkocht. Haar eerste kus op het witte doek was voorpaginanieuws in het gehele land.

Op 27-jarige leeftijd met pensioen
Toch begon hiermee ook haar neergang. De filmmaatschappij had moeite met haar overgang van jong meisje naar een volwassen vrouw. Ze werd niet goed, en in ieder geval niet eenduidig, gecast. Haar populariteit nam af, wat bleek uit de opbrengsten van de films waar ze in speelde. Ze beëindigde onverwacht haar filmloopbaan na de film For the Love of Mary (1948). Het verhaal gaat dat ze nog diverse malen is benaderd voor filmrollen, maar deze steeds heeft afgewezen. Haar huidige woonplaats is Neauphlé-le-Château in Frankrijk. Haar (derde) man Charles David is in 1999 overleden.

Films van Deanna Durbin

 Three Smart Girls 100 Men and a Girl Mad about Music