Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Werk van Gurschner

Hout- en linoleumsnedes van Gurschner

Op onze onophoudelijke speurtochten naar interessante onderwerpen voor onze lezers kwamen een tentoonstelling van werk van Gurschner tegen. Van dit werk van Gurschner waren we echt onder de indruk. Wat dacht u van een vredig winterlandschap dat de kerkgang voorstelt. Schematisch opgezet maar met een subtiele lichtval en een fraai kleurgebruik. Zo was veel van het werk dat Herbert Gurschner maakt over zijn geboortestreek Tirol. Gurschner, geboren in Innsbruck in 1901, zou een groot deel van zijn leven buiten Oostenrijk verblijven en in de jaren veertig de Britse nationaliteit krijgen. Hij bleef zich echter altijd verbonden voelen met Tirol en maakte in zijn leven veel werk met Tirol als uitgangspunt. Ook emotioneel is hij altijd sterk met Tirol verbonden gebleven getuige de ondertekening van zijn werk met 'Gurschner-Tirol'.

Een Oostenrijkse Engelsman
Gurschner die in München aan de kunstacademie had gestudeerd, komt begin jaren twintig in contact met de Engelse actrice Ella Dolores Erskine. via haar krijgt Gurschner toegang tot de wereld van kunsthandelaars en galeriehouders in Engeland. Het komt tot exposities in Engeland en hij verwerft een zekere bekendheid. Zijn stijl, in eerste instantie impressionistisch verandert naar symbolisch, mystiek religieus en soms magisch realistisch. Het zijn in eerste instantie echter vooral de houtsneden en aquarellen die hem bekendheid opleveren. De onderwerpen vindt Gurschner in landschappen in Tirol en Italië. Zijn definitieve doorbraak kwam in 1931 met een expositie van vooral olieverfschilderijen. Zij vallen op door het kleurgebruik en het bijzondere gebruik van licht. In de jaren dertig raakt hij bevriend met een kolenmagnaat en zijn vrouw. Gurschner beweegt zich in de hoogste kringen. Met portretschilderijen van mensen uit deze kringen voorziet hij in zijn levensonderhoud. In 1946 trouwt Gurschner voor de tweede maal. Na de oorlog is Gurschner vooral actief als decorontwerper. Hij sterft in 1975.

Hout- en linoleumsnedes
Onze aandacht werd gevestigd op deze kunstenaar door een tentoonstelling in Oetz in juli 2002. In de galerie 'Zum alten Oetztal' (tegenwoordig Turmmusem) in deze plaats in het Oetztal in Tirol, was een expositie gewijd aan de hout- en linoleumsneden van Gurschner. Deze techniek die maar door weinig professionele kunstenaars gebruikt wordt, is door Gurschner, zo bleek, op een fraaie wijze toegepast om het Tiroolse leven en landschap weer te geven. Weinig gedetailleerd, vaak teruggebracht tot de essentie en met een bijzonder kleurgebruik zijn deze veelal kleine werkjes een lust om te zien. Op de tentoonstelling waren zo'n vijftig werken van Gurschner bijeengebracht. En eerlijk gezegd, konden de hout- en linoleumsneden ons meer bekoren dan de olieverfschilderijen: eenvoudig, oprecht en kleurrijk. Het verdient een groter publiek.