Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Noord-Korea

Kim Il Sung
De 'Grote Leider' Kim Il Sung, de vader van de 'Geliefde Leider', Kim Jong Il.

Zie ons artikel over Noord-Korea
Noord Korea: een bijzondere bestemming.

2. Socialistisch realisme in de Noord-Korea

Noord-Korea is ongetwijfeld niet het meest voor de liggende land om eens te bezoeken. En toch, nu het nog kan: het is laatste op echt stalinistische leest geschoeide land ter wereld. Hier kan alles nog gezien worden dat in de rest van de wereld door de geschiedenis al lang is achterhaald. Wie voor de val van de muur wel eens in een Oost-Europees land op bezoek is geweest, kent de vervreemdende situaties van klassiek-communistische geregeerde landen. In Noord-Korea is het nog in het echt te beleven, en in een overtreffende trap. Het kost wel wat. Het is niet het eerste waar je aan denkt om eens naar toe te gaan: Noord-Korea. Toch zijn er een aantal goede redenen om het toch te doen.

Afhankelijk van uw vooroordeel: lees en huiver of lees en geniet van socialistisch realisme in levende lijve in ons artikel Noord Korea: een bijzondere bestemming.

Socialistisch realisme ook in de pers!!

'Natuur stemt in met reis Kim Jong Il door Rusland', zo luidde kop van een krantenartikel. De natuur heeft haar goedkeuring laten blijken aan de reis van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il door Rusland. Terwijl hij zijn Russische collega bezocht, hadden in zijn eigen land natuurwonderen plaats, zo meldt het Noord-Koreaanse persbureau KNCA na thuiskomst van de Geliefde Leider. Tijdens Kims drie weken durende treinreis door Rusland verscheen eind juli drie maal binnen een half uur een dubbele regenboog boven de stad Shinuji. Enkele dagen later volgde een zelfde natuurverschijnsel boven een van de monumenten van de heersende familie Kim in de hoofdstad Pyongjyang. Ook spoot een spontane fontein in een Noord-Koreaans meer begin augustus zijn water als een gigantische paddestoel tien minuten lang twintig meter de lucht in. 'Het was alsof de natuur Kim Jong Il feliciteerde met zijn revolutionaire daden' aldus het goed in Noord-Koreaanse zaken geïnformeerde persbureau KCNA (Korean Central News Agency).