Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Lees hier de tekst uit het boek van Simon over het gebruik van geluid als wapen


Geïnteresseerd in Kuifje?
Er is genoeg te vinden.
De officiële website
Of deze?
Voor verder zoeken

Plaatjes

Pagina 23 uit 'De zaak Zonnebloem'
Pagina 23 uit
De Zaak Zonnebloem
.
Klik op de pagina voor een grotere afbeelding

De Zaak Zonnebloem
De Zaak Zonnebloem


Voorkant boek Simon
Omslag van het boek van Simon. Hergé heeft het hakenkruis achterwege gelaten

Kuifje: de zaak Zonnebloem

Waar ging het ook al weer om? Het Kuifjealbum 'De zaak Zonnebloem' toont op pagina 23 een interessant detail. Professor Zonnebloem zou bezig zijn met onderzoek naar het gebruik van geluid als wapen. Zonnebloem zou een apparaat gebouwd hebben dat zijn oorsprong vindt in Duits onderzoekswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boek Leslie E SimonNu stond de schrijver van de Kuifjealbums er om bekend dat hij vaak teruggreep op de werkelijkheid. Zou het boek, waarvan de omslag linksonder op de pagina prominent in beeld gebracht wordt, werkelijk bestaan? En het merkwaardige apparaat: staat daarvan echt een afbeelding in het boek?

Wij kondigden ooit aan dat we op zoek zouden gaan. Dat het boek echt was, werd ons destijds al snel duidelijk. Maar waar het te vinden? Dat bleek een probleem te zijn. We kregen het boek aangeboden voor € 85. Maar helaas, het ging om een herduk uit 1971 van het origineel uit 1947. In de veronderstelling dat als Hergé het boek gebruikt zou hebben, hij de eerste druk gebruikt moest hebben. Het album De Zaak Zonnebloem dateert namelijk van 1956.

Geactiveerd door deze ontwikkeling, gingen we zelf nog maar eens op zoek. En nu hebben we dan het boek gevonden en inmiddels in handen. Nou ja, in handen? We hebben een pdf-versie van het origineel. En ja, het boek bestaat dus. En ja op pagina's 181 t/m 183 staat een beschrijving van het apparaat in het De zaak Zonnebloem. En ja, op pagina 182 staat het plaatje. De overeenkomsten zijn opvallend. Hergé heeft het gewoon waarheidsgetrouw nagetekend.

Uit De zaak Zonnebloem


In De zaak Zonnebloem (boven) en in het boek van Simon (onder).

We vroegen ons overigens af wie die man is die op de foto staat.
Het lijkt qua kleding een Amerikaan. Zou het Leslie Simon zijn? Zo blijf je ook bezig.