Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Enkele voorbeelden uit de Amerikaanse Playboy

Tina Jordan
Tina Jordan

Christi Shake
Christi Shake

Michelle Rogers
Michelle Rogers

Christina Santiago
Christina Santiago

 

Het laatste taboe

De ontkleding van het vrouwelijke lichaam voor commerciële doeleinden heeft zo ongeveer de maximale vorm bereikt, zo lijkt het. Amerikaanse zogenaamde 'mannenbladen' zijn in hun presentatie van blote vrouwen in de loop van de jaren steeds verder gegaan. Weliswaar is er van oudsher altijd een verschil geweest in de toonaangevende bladen in wat ze lieten zien en hoe ze het lieten zien. Maar uiteindelijk was zo ongeveer alles van het naakte vrouwelijke te aanschouwen.

Het was Goedele Liekens, voormalig sexgeweten van Nederland, dieooit in een televisieprogramma opmerkte dat 'in de mannenbladen inmiddels wel erg weinig aan de fantasie werd overgelaten'. En 'het schaamhaar was inmiddels gereduceerd tot een soort streepje', zo merkte zij op. Een ontwikkeling waar ze overigens tevens haar spijt over uitsprak. Haar uitspraak was gebaseerd op de Nederlandse Playboy die volgens kenners nogal tam afsteekt bij de Amerikaanse versie. Het is daarom niet verwonderlijk dat het laatste haartje in de Amerikaanse Playboy al veel eerder gevallen was. Iets waar 'vooruitstrevender' bladen als Penthouse en Hustler op hun beurt al veel eerder aan toe waren.

Wie terugblikt op deze ontwikkeling, ziet een geleidelijke ontwikkeling van modellen met steeds minder textiel, een proces van een langzame maar onverbiddelijke ontbloting en ontharing. Wij zullen ons lezers geen illustraties voorschotelen, ten slotte is Voortschrijdende Inzichten geen 'mannenblad'. Toch willen wij onze lezers wijzen op iets dat ondanks alles niet geweken is. Heel merkwaardig hebben de meeste modellen, hoe naakt ze ook mogen zijn en hoe weinig schaamhaar ze ook mogen hebben, vaak wel nog hun schoenen aan: van die echte hoge hakken schoenen. Wat ze ook doen, hoe ze ook liggen, die 'high heels' horen er blijkbaar bij. Zoals de helft van de bevolking tegenwoordig sportschoenen aan heeft zonder ook ooit maar iets aan sport te doen, hebben deze modellen dus schoenen aan terwijl het er toch echt niet naar uitziet dat ze ergens naar toe moeten.

Je zou je kunnen afvragen of dit misschien het laatste taboe is. Zal er ooit een reportage komen waarbij het model op alle foto's zonder schoenen staat afgebeeld? Dan is het laatste taboe verdwenen!?