Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Olie gevonden!


De Nederlandse Aardolie Maatschappij maakte op 2 februari 2007 bekend dat ze de mogelijkheden voor de winning van aardolie bij Schoonebeek gaat onderzoeken. Aardolie in Nederland? Jazeker, al sinds mensenheugenis. Voortschrijdende Inzichten ging zelfs in Schoonbeek op bezoek toen de winning daar gestaakt werd: in 1996. Hoe zat het ook al weer met die olie in Nederland?

Ach, die olie. Ooit was het een vrij nutteloos product. Nog tot in het midden van de 19de eeuw vond het slechts toepassing als smeermiddel en geneesmiddel. De ontdekking dat uit aardolie lampenolie gemaakt kon worden, deed de vraag naar aardolie stijgen. Het actief zoeken naar olie begon. In 1854 werd in de Verenigde Staten de eerste oliemaatschappij opgericht. Dit leidde in de jaren vijftig tot de eerste oliekoorts, toen de Amerikaan Drake (volgens sommigen een ex-stationschef volgens anderen een ex-treinconducteur) in de staat Pennsylvania de eerste olie aanboorde. Het was het begin van een onstuitbare opmars van de olie.

Het begin van de Nederlandse olie

Een deel van de voorlichting over de voorgenomen oliewinning gaat door middel van een poster. Hier de uitleg over de noodzaak van bovengrondse pijpleidingen en van de pompen: 'De aan- en afvoer van hete stoom en olie kan niet ondergronds plaatsvinden. Door de grote temperatuurverschillen moeten de buizen kunnen krimpen en uitzetten. Daarom lopen de buizen bovengronds en worden er speciale bochten in gelegd. De buizen volgen de lijnen in het landschap, zodat ze minder opvallen. De jaknikkers zijn moderne hoogrendementspompen geworden: slanke constructies van 15 meter hoog.'