Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Reggan en Ekker, Sahara, Algerije

Algerije was in 1960 nog een Franse kolonie. Frankrijk voerde op 13 februari in dat jaar op de locatie Reggan in de Sahara onder de codenaam 'Gerbroise Bleue' (blauwe jerboa, een soort springmuis) zijn eerste nucleaire test uit. Het zou het begin zijn van een reeks van 192 testen op verschillende plaatsen in de wereld.

Frankrijk beëindigde zijn testprogramma in 1992; tijdelijk zo bleek. In 1995 werden de testen hervat om begin 1996 definitief gestaakt te worden. Frankrijk had haast met zijn testen, want het wilde zo snel mogelijk zelf kernwapens bezitten volgens het door president De Gaulle geformuleerde idee van de force de frappe.

De keus voor de locatie Reggan en Ekker was in zekere zin merkwaardig, omdat Frankrijk in 1960 al jaren verwikkeld was in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Algerije werd in 1962 onafhankelijk en verdere testen in de Sahara waren daarom niet vanzelfsprekend.

Frankrijk zou dan ook later uitwijken naar enkele van zijn koloniën in de Stille Oceaan. Er zijn geen gegevens over de huidige situatie van de voormalige testlocaties in de Sahara.

De eerste Franse atoombom