Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Semipalatinsk, (voormalige) Sovjet Unie

De locatie, tegenwoordig in het onafhankelijke Kazachstan, is de plaats waar honderden boven- en ondergrondse proeven met kernwapens zijn genomen. De eerste was de test met de eerste Russische atoombom, de 'Eerste bliksem' met codenaam RDS-1 (door de Amerikanen Joe 1 genoemd, naar de bijnaam van Stalin, uncle Joe) op 29 augustus 1949. De bom was een kopie van de plutoniumbom die de Amrikanen bij Nagasaki hadden gebruikt. De Russen hadden het ontwerp via spionage verkregen.

Ook de eerste thermonucleaire bom, de RDS-6, met een kracht van 1,6 megaton werd hier op 22 november 1955 tot ontploffing gebracht. Net zoals de Amerikanen, onderzochten de Russen de mogelijkheden om atoombommen voor vreedzaam gebruik in te zetten. Eén van de resultaten hiervan is het Chaganmeer. Een ondergrondse ontploffing met een kracht van 100 kiloton op 15 januari 1965 resulteerde in een krater van 100 meter diep en met een diameter van 400 meter.

Kaart van Kazachstan

Kaart van Kazachstan met in oranje het gebied van Semipaltansk. Vlakbij ligt de stad Kurchatov, genoemd naar een van de leidende figuren uit het Russische atoomwapenprogramma. Bron afbeelding: Wikipedia.

Het meer (rechts) dat is ontstaan na een ondergrondse kernproef.

Het meer (rechts) dat is ontstaan na een ondergrondse kernproef. Het meer wordt ook wel het 'Atomic lake' genoemd.