Voortschrijdende Inzichten

Verrassende onderwerpen | Nieuwe invalshoeken

Trinity Site, New Mexico, Verenigde Staten

Trinity is de plaats waar de allereerste test met een kernwapen werd uitgevoerd op 16 juli 1945 om 05:29:45 plaatselijke tijd. De test betrof een plutoniumbom en had een kracht van 19 kton. Een zelfde type bom, codenaam Fat Man, zou op 9 augustus 1945 boven Nagasaki ontploffen.

Drie dagen eerder, 6 augustus, was een atoombom die gebaseerd was op uranium, ontploft boven Hiroshima. De Trinity Site is twee maal per jaar voor publiek geopend, namelijk op de eerste zondag in april en oktober. De locatie is nog steeds zwak radioactief met een stralingsniveau dat een factor tien boven het natuurlijke niveau ligt. Op de locatie kan ook nog steeds trinitite gevonden worden. Dit is het glasachtige materiaal dat bij de explosie in 1945 is ontstaan. Het advies is om dit materiaal te liggen en het ook niet aan te raken.

Trinity Ground Zero Obelisk

De plaats van de ontploffing van de eerste atoombom is aangegeven met een obelisk: de Trinity Site Ground Zero obelsik. Op de bovenste plaquette staat: 'Trinity Site where the world's first nuclear device was exploded on July 16, 1945.'
De onderste plaquette vermeldt dat de Trinity site in 1975 tot 'National Historic Landmark' is verheven.
Foto Ian Parker.